Racitoarele de aer, alternativa la aerul conditionat sau prosteala pe fata?

Pana unde duce dorinta de chilipir si ignorarea fizicii de gimnaziu..

Internetul abunda de mai nou aparutele racitoare de aer, sau cel putin asta este impresia mea, probabil indusa si de newsletterele pe care le primesc cu diverse oferte.

Care mai de care mai aratoase, au un singur scop: Sa faca vara suportabila!

Vine vara, se vand aerele conditionate. Nu ai bani sau cauti gaselnite care sa consume ” de zece ori mai putin”, cumperi un racitor, il incerci si apoi il scoti pe OLX la vanzare sa scapi de el.

Apropo, e plin de racitoare la sfert de pret!

Ca sa trec direct la concluzii:

-racitoarele care pulverizeaza jet de apa, cele de terasa, utilizate in aer liber isi ating scopul. Reusesc sa iti faca statul la terasa placut. Apa fin pulverizata, combinata cu jetul de aer, odata ajunsa pe piele, se evapora. Iar cum evaporarea inseamna racirea suprafetei, de aici si senzatia de racoare placuta.

Povestea se schimba insa in interior.

Pe un principiu similar, dar fara pulverizare, la trecerea printr-un mediu imbibat de apa, (racita cu gheata ), aerul va ajunge catre noi ceva mai rece si incarcat cu umiditate.

Numai ca, fiind in interior, umiditatea din aer va atinge in scurt timp cote foarte ridicate, in care mai degraba te sufoci din cauza indicelui de confort termic ( temperatura-umiditate) decat sa iti fie bine.

Basca riscul mucegaiului din casa, deloc neglijabil dupa o vara in care te-ai racorit astfel.
As spune chiar ca, o reclama de genul “Vindem umiditate si mucegai garantat: Racitor pe baza de apa cu gheta!” ar reflecta adevarul.

Plus ca majoritatea cumparatorilor nu se intreaba: dar pentru a obtine gheata in acel apartament, frigiderul nu consuma curent? Mai mult decat atat, ca sa raceasca, el elimina in atmosfera interioara caldura, ca doar asta e principiul fizic dupa care functioneaza.

Concluzii:

Procesul de racire prin evaporare este unul larg utilizat- direct, in genul descris mai sus-in zone unde curba umiditatea/temperatura permite si indirect, in trepte, cu unitati exterioare de racire- solutie mult mai complexa.

Aplicarea primului in conditii specifice de apartament inchis ridica mari probleme.

Spor la racoare!

Sabin P.

 

 

  1. Nelu

    Doar că la acest sistem de răcire trebuie să-l așezi în fața unui geam deschis și ideal este ca in direcția în care sufla răcitorul sa mai ai un geam sau o ușă deschisă dar nu pe soare,pentru eliminarea umidității din încăpere.In rest e superb,eu îl folosesc de 4 ani și am aer proaspăt,răcit și curat permanent,nu ca la climele clasice care îți recircula același aer de dimineata până noaptea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *