Dotarea slaba face adesea imposibilă ventilația în școli

Efectele dioxidului de
Efectele dioxidului de carbon in exces in salile de clasa neventilate

Dotarea slaba face adesea imposibilă ventilația în școli

O măsură importanta împotriva răspândirii coronavirusului în școli este ventilația constantă. Cu toate acestea, dotarea slaba face acest lucru imposibil în multe locuri.
Ventilarea spatiului este componenta principală în măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului în școli. Cu toate acestea, există o problemă cu acest lucru: Datorită echipamentelor precare și a măsurilor de siguranță stricte, acest lucru nu este posibil în multe instituții de învățământ. “Am subliniat acest lucru de 20 de ani”, a spus dr. Hans-Peter Hutter de la APA.(specialist în igienă și microbiologie la Universitatea de Medicina Viena-MedUni)

Clase prost ventilate, teren perfect pentru coronavirus.

Clase prost ventilate, teren perfect pentru coronavirus
Clase prost ventilate, teren perfect pentru coronavirus

Exact cât de mare este proporția școlilor cu facilități deficitare, nu a fost investigat. Cu toate acestea, mai ales în cazul clădirilor mai vechi, este clar „că nu sunt echipate ca un nou campus”, a spus Hutter. Cu toate acestea, încăperile slab ventilate reprezintă terenul perfect pentru răspândirea coronavirusului. Aerosolii sunt repartizați rapid prin camera în interioarele închise și pot rămâne suspendati în aer mult timp.
Peter Tappler, din cadrul Ministerului Mediului, expert principal al grupului de lucru pentru calitatea aerului interior a recomandat urgent ca școlile să deblocheze toate ferestrele încuiate -cel puțin- (incuiate mai ales din motive de securitate). „Când aerisesc, cineva trebuie să stea lângă fereastră și să aibă grijă să nu se întâmple nimic”, a spus Tappler. Cu toate acestea, în principiu, sălile de clasă ar trebui să fie echipate rapid cu sisteme de ventilație. „Nu înțeleg de ce asta nu s-a întâmplat deja, acestea costă 12.000 de euro și pot fi instalate într-o singură zi”, a spus expertul.

Recomandări elaborate pentru școli

Grupul de lucru pentru calitatea aerului interior a elaborat recomandări de ventilare pentru școli în perioada virusului Corona. Pentru sălile de clasă, este recomandata ventilația intensa cu ferestrele larg deschise în fiecare pauză dintre ore. Deasemenea si in timpul orele de curs care durează mai mult de 45 de minute: „Acest lucru este necesar din punct de vedere medical, indiferent de alte măsuri de protecție, cum ar fi menținerea distanțelor minime sau purtarea unei măști de protectie”, spune acesta.

O ventilare eficientă este importantă si la orele de sport

Deasemenea, trebuie asigurată o ventilație suficientă pentru sporturile de interior. “Cantitatea de particule emise crește odată cu activitatea fizică. Chiar și la niveluri scăzute de activitate fizică, frecventa respirației este semnificativ mai mare decât în ​​perioadele de odihnă. Ca urmare, încăperile în care se practică sport trebuie ventilate semnificativ mai des”, au recomandat experții.
Ventilația încrucișată este ideală in cazul ventilarii prin ferestre, ea schimbă rapid aerul din incapere cu aer proaspăt prin intermediul unui “curent” ce se formeaza – cu ferestre cât mai deschise posibil. Ventilarea intermitentă cu fereastra larg deschisă timp de câteva minute este, deasemenea, considerată eficientă. „În încăperile puternic ocupate, simpla înclinare a ferestrelor, chiar dacă se face permanent, nu este eficientă pentru asigurarea unei cantitati suficiente de aer proaspăt”, a avertizat grupul de lucru. Utilizarea purificatoarelor mobile de aer în sălile de clasă nu poate înlocui ventilația activă, cu aer proaspat din exterior, în cel mai bun caz o susține.

Sursa:vienna.at
https://www.vienna.at/schlechte-ausstattung-macht-lueften-in-schulen-oft-unmoeglich/6727328/amp#referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&amp_tf=From%20%251%24s

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *