NovingAIR ventilatie descentralizata cu recuperare de caldura casa nu respira

Casa izolata nu mai respira Aerisirea prin ferestre nu e solutia Solutia corecta Beneficiile ventilatiei controlate Montajul Cum functioneaza

Certitudini si avantaje Centralizata versus descentralizata Alege o unitate descentralizata performanta

 

O locuinta izolata modern cu termosistem si tamplarie cu geam termopan are nevoie sa “respire” printr-o ventilatie adecvata.

CÂT DE PROASPĂT ȘI CURAT ESTE AERUL PE CARE ÎL RESPIRĂM? 

Poluare aer rezolvata cu Ventilatie cu recuperare de caldura NovingAIR
Aerul este poluat in orase cu foarte multe particule in suspensie-praf

În viaţa de zi cu zi, nu ne gândim prea mult la cât timp petrecem în spaţii închise – case, birouri, clădiri de birouri, spitale etc. În tot acest timp împărţim un volum limitat de aer de puritate și prospeţime îndoielnică cu oamenii din aceeași încăpere.
Oboseala, durerea de cap și alte simptome neplăcute sunt primii indicatori ai impactului negativ al aerului vechi poluat asupra sănătăţii noastre, dar rareori se asociază aceste condiţii cu o calitate slabă a aerului. Pentru organismul uman, calitatea aerului înconjurător are o importanţă vitală deoarece metabolismul este posibil doar cu ajutorul oxigenării. Fără oxigenare nu funcţionează niciuna din funcţiile organismului. Prin urmare, este vital să avem grijă permanent de puritatea și prospeţimea aerului pe care îl respirăm.
Aerul din încăperi conţine un număr mare de bacterii și particule de praf, toate tipurile de vapori, gaze și altele noxe ale orașelor mari și ale organismelor umane, ceea ce înseamnă poluare. Altfel spus, un astfel de aer face rău sănătăţii în loc să ne ofere oxigenarea vitală de care avem nevoie.

 

CAPTIVI ÎN PROPRIILE NOASTRE CASE…

Igrasie cauzata de umiditate ridicata si condens, datorate ventilatiei necorespunzatoare

Aerul din orice locuinţă conţine întotdeauna micro particule și diverse componente poluante, creând astfel un anume grad de poluare a aerului în interior. O ventilaţie corespunzătoare cu mediul extern asigură aportul necesar de aer și menţine nivelul poluării interioare la un nivel acceptabil, în limite rezonabile pentru sănătatea umană.
Dar situaţia se schimbă drastic atunci când unii locatari sunt conduși de dorinţa de a-și izola cât mai mult posibil locuinţele, închizând astfel toate sursele prin care se poate produce un schimb natural de aer, cum ar fi: balcoane cu geamuri termopan, ferestrele cu 2-3 foi de geam, tocurile ușilor și ferestrelor cu chedere, pereţii cu straturi de izolatie termică, acoperișurile cu spumă continuă, vată, polistiren, etc.
Ca urmare, casele moderne din cărămidă și beton, prevăzute cu geam termopan, uși metalice,
izolaţie exterioară suplimentară etc., sunt structuri practic ermetice.
În încercarea de a minimiza pierderile de căldură și costurile cu energia s-a ajuns la o izolare aproape perfectă a clădirilor, blocând orice aport de aer proaspăt și o mișcare naturală a acestuia. În astfel de circumstanţe, ventilaţia naturală nu oferă suficientă alimentare cu aer, în consecinţă, o casă închisă ermetic pur și simplu “nu respiră”.
Spaţiile bine izolate termic cu ferestre termopan care se închid ermetic duc la umiditate excesivă. Aceasta contribuie la formarea de mirosuri neplăcute, senzaţia de aer închis, creșterea nivelului poluării interioare, dezvoltarea de ciuperci, mucegaiuri. Microclimatul din această casă devine dăunător pentru locuitorii săi și pentru structura clădirii.

AERUL DIN CASA TA SUB MICROSCOP

Poluare aer rezolvata cu Ventilatie cu recuperare de caldura NovingAIR
Reducerea problemelor respiratorii ( viroze, alergii, astm etc.) printr-o ventilatie corespunzatoare, cu recuperare de caldura, a locuintelor moderne

Există cel puţin două surse de poluare a aerului în orice clădire. Prima include materialele folosite pentru construcţia clădirii care produc mai mult de 50% din poluarea globală, iar oamenii și activitatea lor zi cu zi constituie a doua sursă de poluare. Întotdeauna sunt prezente în aerul interior diferite particule solide și microorganisme care sunt aduse de oameni, animale sau prin intermediul aparatelor de aer condiţionat întreţinute necorespunzător. În zonele slab ventilate, aceste microorganisme pot provoca miros neplăcut, disconfort, afecţiuni pulmonare manifestate prin strănut si diferite afecţiuni bacteriene. Doar câţiva dintre poluanţi sunt: emisiile diferitelor substanţe chimice utilizate în produsele cosmetice și detergenţi, praf, vapori, fum de tutun, formaldehide provenite din covoare sintetice și mobilier, izolaţie din poliuretan, materiale de finisare, substanţe chimice nocive emise de aparatele electrice, dioxidul de carbon concentrat, radonul-un gaz radioactiv ce se elimină din sol și se infiltrează în locuinţe, clasificat cu grad maxim de risc pentru dezvoltarea cancerului pulmonar la persoanele nefumătoare.
În consecinţă, simţim aerul închis într-o casă izolată, temperatura și umiditatea ridicată care în final determină senzaţia generală de slăbiciune, oboseală, somn neodihnitor și alte simptome.
Calitatea proastă a aerului este dăunătoare nu numai locatarilor, ci și construcţiei însăși, datorită condensului, acumulării de ciuperci și mucegai în băi sau bucătării.

 

NE POT IMBOLNAVI CASELE ETANSE?

În prezent, datorită normativelor tehnice de executie a clădirilor, în ceea ce priveşte izolarea, sunt atât de bine “impachetate” incat la o ventilatie naturala normala, nu se asigură un flux de aer suficient, iar aerul statut şi umed ramane in casa.

Urmări posibile: Stricăciuni cauzate de umiditate, mucegai, acumulare de poluanti în aerul interior şi riscuri grave de îmbolnăvire pentru locatari.

„Fiecare al saselea locatar traieşte într-o locuintă afectata de mucegai.”

Alergicii sunt cei mai afectati. 10-12% reactionează la mucegai.

În acelaşi timp sunt de asemenea afectati copii, bătrânii şi persoanele slabe din punct de vedere imunologic. Ei contactează mai des infectii ale căilor respiratorii. Infestarea cu mucegai are efecte grave asupra sănătătii. Persoanele cu un sistem imunologic slab, alergicii şi astmaticii, sunt predispuşi la boli care pot fi declanşate de sporii de mucegai din aerul interior.

Dar şi oamenii ce se presupun a fi sănătoşi, pot manifesta simptome cum ar fi probleme de respiratie, arsuri oculare, iritări ale mucoaselor, dureri de cap, tulburări gastro-intestinale, dureri articulare sau neurodermite.

NIVELUL RIDICAT AL DIOXIDULUI DE CARBON (CO2)

Nivelul CO2-ului in atmosfera exterioara este de 350-400 ppm ( puncte per milion).
In interior, ar fi ideal sa nu depasim 800-1000 ppm. Practic, in apartamente si case ajungem sa avem 2000-5000ppm cu usurinta, afectand modul in care ne odihnim sau desfasuram anumite activitati.
Nivelele concentratiei CO2-ului si efetele lor:

Utilitatea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, centralizat sau descentralizat: