Programul „Casa Eficientă Energetic” a început pe 15 septembrie. Ghidul de finanţare poate fi accesat aici. Aproximativ 9.000 de proprietari de case din România îşi vor putea eficientiza energetic locuinţele, transmite Ministerul Mediului.

Programul „Casa Eficientă Energetic” a început pe 15 septembrie, a anunţat, miercuri, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, în cadrul unei conferinţe de presă.

Scopul programului este reducerea consumului de energie din casele românilor şi a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Aproximativ 9.000 de proprietari de case din România îşi vor putea eficientiza energetic locuinţele prin intermediul acestui program, al cărui buget total este de 430 de milioane de lei. Aceştia pot beneficia de o primă energetică în valoare de maximum 15.000 de euro, sumă pe care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor o finanţează prin AFM. Finanţarea nerambursabilă decontează 60% din costul unor astfel de lucrări, dar nu mai mult de suma menţionată, respectiv 15.000 de euro.

„Cele mai multe case nu sunt bine izolate. Este şi motivul pentru care pierderile de energie ajung până la 30% doar prin pereţii exteriori, sau la 25% prin geamuri sau acoperiş. Programul nostru are o mare componentă de mediu, dar şi una economică şi socială: indirect, o astfel de investiţie duce la reducerea la jumătate a facturilor de energie şi, implicit, la scăderea consumului naţional de energie”, a declarat ministrul Costel Alexe.

Cheltuielile eligibile vizează: instalarea de ferestre izolante, izolarea acoperişului, a pereţilor exteriori, montarea unei centrale mai eficiente, a panourilor solare, sisteme de ventilaţie cu recuperare de caldura, corpuri de iluminat cu LED, senzori de mişcare, robineţi şi conducte noi etc. Condiţia eligibilităţii proiectului este ca eficienţa energetică a locuinţei să crească cu cel puţin o clasă energetică.

Cei interesaţi de „Casa Eficientă Energetic” vor putea depune online cererea pentru prima energetică, însoţită de un certificat de performanţă energetică iniţial şi un audit energetic al casei unde vor să facă lucrarea. Imediat după acceptarea cererii, proprietarii vor primi un număr unic de înregistrare şi au la dispoziţie 60 de zile pentru a pregăti dosarul investiţiei. După aprobarea dosarului, lucrările pot începe şi se pot derula într-o perioadă de maximum 18 luni. La final, AFM decontează 60% din investiţie, după un nou audit energetic al casei.

Ministrul Costel Alexe a anunţat miercuri lansarea în dezbatere publică şi a Ghidului de finanţare a programului „Casa Eficientă Energetic” pentru instituţii publice (şcoli şi gradiniţe).

„Astăzi, sectorul clădirilor este unul din cei mai mari consumatori de energie şi cea mai mare sursă de gaze cu efect de seră. Eficienţa energetică a şcolilor sau grădiniţelor are dublu avantaj: pe de-o parte, se reduce consumul de energie şi scad costurile cu utilităţile, iar pe de altă parte, sănătatea profesorilor şi a elevilor este mult mai în siguranţă. Nu mai punem la socoteală că din cele peste 7.000 de unităţi de învăţământ din ţară, peste 25% au ca principală sursă de încălzire soba cu lemne. Asta înseamnă o mare presiune pe păduri şi un aer în clădire care nu susţine pe deplin perfomanţa elevilor”, a declarat Costel Alexe.

Avem pregatite unitati centralizate foarte performante, care indeplinesc conditiile de eligibilitate, cat si gama intreaga de servicii de proiectare si instalare pentru sistemul de ventilatie cu recuperare de caldura.
Unitatea Komfovent R450 este o unitate certificata Passive House, cu un randament mediu de 85%, cu recuperare de umiditate pentru a preveni uscarea aerului pe timpul iernii si un debit maxim de 472 mc/h. Poate rezolva ventilatia unei locuinte de dimensiuni mari si poate fi cuplata cu baterie de racire suplimentara pentru a putea asigura si racirea pe timpul verii.
Are integrata o baterie electrica suplimentara de incalzire, conectivitate in standard la internet si control prin aplicatie. Este o centrala de ventilatie cu montare verticala, ar sta ideal intr-o camera tehnica.

Sistemul de ventilatie este indicat a se monta in interiorul anvelopei termice, unitatea nu se poate monta intr-un spatiu cu risc de inghet.

O alta unitate din gama Komfovent, foarte compacta si cu posibilitate de montare in plafon este Komfovent Domekt CF250, dotata cu un recuperator counter flow cu un randament mediu de 86%, ce poate fi ales optional si cu recuperare de umiditate.

Unitatea Komfovent CF 250 vine cu tot ce ii trebuie: baterie de protectie la inghet integrata, baterie de post-incalzire integrata, conectivitate internet si control prin aplicatie. Are un debit maxim de 290mc/h si este solutia ideala pentru locuinte compacte.

 

Sistemele Descentralizate de Ventilatie cu Recuperarere de Caldura de la NovingAIR, datorita ventilarii eficiente cu Flux Alternant, se dimensioneaza si se instaleaza ca un sistem CENTRALIZAT, fiind comandate CENTRALIZAT, de un panou de tipul SEC 20 BF sau SEC Touch, deci sunt si ele eligibile prin Programul Casa Eficienta.
Mai mult, in gama SEVentilation, exista sisteme de ventilatie cu recuperare de caldura pentru toate tipurile de camere, inclusiv bai( SEVi Duo Mini) si bucatarii(SEVi DUO).

Astfel, pentru o locuinta va recomandam unitati SEVi 160 pentru dormitoare si camerele de zi, SEVi Duo Mini pentru bai si toalete, SEVi DUO pentru bucatarie, SEVi 160CE pentru pivnita, unitatea SEVi160R pentru camere care nu au pereti exteriori si SEVi 160 RO pentru mansarde in care trebuie iesit in exterior prin acoperis.

Si indiferent de sistemul ales, nu uitati sa prevedeti spatiu de transfer pe sub usi sau sa le echipati rapid cu grile de transfer cu izolare fonica Silendo.
La NovingAIR avem atat sisteme centralizate, cu distributie prin tubulaturi, cat si sisteme descentralizate (ca montaj-dar intotdeauna centralizate la nivel de automatizare, cu flux alternant).
In functie de proiectul tau, poti alege solutia care se preteaza mai bine. Sistemele SEVi se pot aplica mai usor acolo unde traseele de tubulaturi sunt imposibil de realizat sau costurile s-ar ridica foarte mult.
Aici puteti gasi raspunsul la intrebari frecvente: https://www.afm.ro/casa_eficienta_energetic_q-a.php

Colegii nostri va stau la dispozitie cu toate informatiile, datele sunt pe pagina noastra de contact.

Eficienta cu spor!