Grila de transfer in ventilatie- intre utilitate si teama de a “gauri” usa!

posted in: Diverse despre ventilatie | 0

Importanta grilelor de transfer în uși cand avem un sistem de ventilație în locuință

Grila de transfer cu atenuare fonica, pentru sistem de ventilatie
Grila de transfer cu atenuare fonica, pentru sistem de ventilatie

Fie ca discutam despre un sistem de ventilație Centralizat sau Descentralizat, cu recuperator ceramic, principiile de curgere/mișcare a aerului sunt aceleași. Niciodată nu tratam o camera individual, locuință fiind privita intotdeauna ca un tot unitar. De aceea, grilele de transfer joaca un rol foarte important într-un proiect. Prin ele se face transferul de aer dintr-o camera în alta, la viteze foarte reduse, fara a simti “curent”.
Ce trebuie sa știm despre aceste grile: pot fi de mai multe feluri : simple sau cu atenuare a sunetului, pot fi grile care stau în ușă sau, alăturat, în perete. Mai exista spatii de transfer ascunse in tocul usii, producatorii seriosi de usi oferind si astfel de solutii.
Grila de transfer (de ventilatie) se monteaza in usa la aproximativ 10 – 20 cm de pardoseala. Dacă discutam despre forme și culori… practic nu exista limita, dar cel mai important lucru pe care trebuie sa îl știm este ca și ele se dimensioneaza in funcție de debitul de aer și viteza de trecere a acestuia, la fel ca și restul sistemului, respectand normativele în vigoare.
In concluzie : orice sistem este format din mai multe elemente și toate aceste elemente trebuie luate în calcul și folosite în proiect, pentru un rezultat final conform asteptarilor.
O ventilare locala, cu introducere și evacuare în fiecare camera, nu o sa fie niciodată la fel de eficienta ca una în care aerul circula de la o zona la alta, pentru ca exista întotdeauna riscul de a scurtcircuita cele doua fluxuri de aer și de a nu ventila în mare parte camera respectiva.
Referitor la partea estetica, sunt grile pentru usi de la 15 lei la peste 500 de lei, pentru a satisface cele mai exigente gusturi.

Un lucru nu trebuie uitat: grila de transfer este o necesitate tehnica si nu o optiune decisa de latura estetica.
Asa ca, doamnelor, alegeti tipul si culoarea grilelor de transfer din casa si nu daca sa fie montate sau nu!

 

Recuperatorul de caldura ceramic cu flux alternant, reconfirmarea eficientei acestui sistem de ventilatie de catre doua noi studii in acest sens

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *