Care sunt cei mai nocivi 10 poluanți pe care îi respiri zilnic?

posted in: Calitatea aerului | 0

Organizatia Mondiala a Sanatatii ne avertizeaza:

9 din 10 persoane de pe glob respira aer poluat!

Nivelurile de poluare a aerului rămân periculos de ridicate în multe părți ale lumii. Datele noi de la OMS arată că 9 din 10 persoane respiră aer ce conține niveluri ridicate de poluanți.

Care sunt cei mai nocivi 10 poluanți pe care îi respiri zilnic?

Acceptăm cu toții, cu reticență, poluarea aerului ca un aspect inevitabil al vieții moderne, la fel de inevitabil ca taxele, dar ce anume respirăm în fiecare zi? Cum ne afectează sănătatea? Și ce putem face în acest sens?

Poluanții sunt extrem de diverși în termeni de compoziție, efecte asupra sănătății și surse, variind de la fumul gros maro emanat de mega-fabricile monolitice la amenințările invizibile și insidioase pentru sănătatea și bunăstarea ta.

În acest articol, vei afla despre:

– care sunt cei mai nocivi 10 tipuri de poluanți din aer?

– Cum îți afectează sănătatea?

– Ce poți face pentru a te proteja pe tine și pe cei dragi?

Să explorăm în detaliu cei mai comuni și periculoși poluanți aerieni pe care probabil îi vei întâlni:

  1. Particulele în suspensie (poluarea cu particule)

Aerul poluat conține particule care plutesc și care cauzează multe probleme. Particulele în suspensie (denumite și particule aeriene, poluarea cu particule sau PM) includ murdărie, praf, fum și picături minuscule de lichid. Particulele aeriene vin în trei dimensiuni: PM10, PM2.5 și ultrafine.

– *PM10 (Particule grosiere)*

Particulele grosiere, sau PM10, sunt particule inhalabile cu un diametru cuprins între 2.5 și 10 microni.

Tot praful plutitor din podul tău sau fumul amenințător de la un incendiu de vegetație sunt exemple excelente de particule PM10 pe care le poți vedea. Acești poluanți aerieni pot afecta gâtul, ochii și nasul, și pot provoca efecte grave asupra sănătății.

– *PM2.5 (Particule fine)*

Particulele fine, sau PM2.5, sunt particule inhalabile cu un diametru mai mic de 2.5 microni, ceea ce înseamnă că pot fi văzute doar la microscop. Sursele comune de particule fine includ mătreața animalelor de companie, acarienii de praf, bacteriile și praful de la șantierele de construcții și demolări. Particulele PM2.5 sunt suficient de mici pentru a se depune în țesutul pulmonar, cauzând boli respiratorii precum astm, bronșită și emfizem.

Expunerea pe termen lung la acești poluanți aerieni poate, de asemenea, să reducă atât funcția pulmonară, cât și speranța de viață.

– *Particule ultrafine (UFPs)*

Particulele ultrafine (UFPs) au un diametru mai mic de 0.1 microni și reprezintă aproximativ 90% din toți poluanții aerieni.

Care este cel mai periculos poluant – PM10, PM2.5 sau UFPs?

UFPs sunt cele mai periculoase particule în suspensie deoarece dimensiunea lor minusculă le face extrem de inhalabile. Odată inhalate, acestea se depun în plămâni și sunt absorbite direct în sânge, oferind un drum rapid către orice organ din corpul tău.

Efectele asupra sănătății ale acestor poluanți aerieni sunt deosebit de grave, crescând riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale și reducând speranța de viață.

  1. Mătreața animalelor de companie

Ne iubim cu toții prietenii blănoși, dar pentru milioane de oameni afectați de alergii la animale de companie, poate fi o prietenie stresantă (și nebenefică).

Vinovatul? Mătreața animalelor, bucățile microscopice de piele eliminate de păsări, pisici, câini, rozătoare și alte creaturi pufoase cu blană sau pene.

Mătreața animalelor de companie se răspândește ușor prin casă și în școli, spitale și alte locuri publice — chiar și atunci când nu sunt prezente animale. Expunerea la acest poluant aerian poate declanșa alergii la animale de companie, care pot cauza simptome precum:

– strănut

– nas care curge

– ochi roșii, mâncărimi sau lăcrimare

– congestie nazală

De asemenea, dacă ai astm, expunerea la mătreața animalelor de companie îți poate agrava simptomele.

Dacă dorești să păstrezi animalul de companie, există modalități de a coexista cu acesta, controlându-i mătreața, asigurând ventilarea permanentă pentru întreaga casă, curățându-ți animalul și locuința.

  1. Polenul

Polenul este unul dintre cei mai notori declanșatori ai alergiilor sezoniere.

În fiecare primăvară, vară și toamnă, plantele eliberează mici grăunțe de polen pentru a fertiliza alte plante de aceeași specie. Odată aeropurtate, aceste grăunțe de polen se pot infiltra în sistemul tău respirator, unde corpul tău le identifică ca invadatori și eliberează anticorpi pentru a le ataca.

Majoritatea polenurilor care declanșează reacții alergice provin de la copaci, ierburi și buruieni, cum ar fi ambrozia. Persoanele cu alergii la polen prezintă simptome similare cu cele ale alergiilor la animale de companie, inclusiv strănut, nas care curge și congestie nazală.

  1. Mucegaiul

Simplu spus, mucegaiurile sunt ciuperci.

Majoritatea oamenilor asociază mucegaiul cu acea pâslă verde scârboasă de pe pâinea stricată, dar există peste 100.000 de specii identificate de mucegai.

Există trei tipuri de specii de mucegai: alergene, patogene și toxigene. Mucegaiurile alergene pot agrava alergiile ușoare, iar mucegaiurile patogene pot declanșa infecții la persoanele cu sistem imunitar compromis. Mucegaiurile toxigene, cum ar fi Stachybotrus chartarum sau mucegaiul negru, provoacă un răspuns toxic la oameni și animale.

Sursele comune ale acestor poluanți aerieni în case, birouri, școli și grădinițe includ:

– scurgeri prin acoperișuri, pereți și subsoluri

– condens pe ferestre și în băi

– apă stătătoare în scurgeri, pe podele și în echipamentele de dezumidificare

– podele și covoare umede

  1. Plumbul

De când benzina cu plumb a fost eliminată treptat, concentrațiile de plumb din aer au scăzut în SUA cu 94% între 1980 și 2007; cu toate acestea, procesele industriale, cum ar fi fabricarea bateriilor cu plumb-acid, au devenit o sursă semnificativă de plumb aerian.

Expunerea la plumb are un efect cumulativ asupra sănătății pe termen lung, ceea ce înseamnă că, cu cât ești mai expus la plumb de-a lungul timpului, cu atât este mai mare probabilitatea să experimentezi probleme grave de sănătate mai târziu în viață. Expunerea cronică la acest poluant aerian poate duce la:

– daune severe asupra sistemelor de formare a sângelui, nervos, urinar și reproducător

– daune severe asupra sistemului nervos central și creierului

– boli de rinichi

– moarte din cauza intoxicației cu plumb

  1. Compușii organici volatili (VOCs) – citește și Poluarea interioară este mai periculoasă decât cea exterioară

Compușii organici volatili (VOCs) sunt gaze emise din solide sau lichide, care contribuie semnificativ la poluarea aerului din interior.

VOCs sunt emise din multe obiecte găsite în casă, inclusiv:

– materiale de construcție și mobilier

– vopsele, decapanți și alți solvenți

– produse de curățenie și dezinfectanți

– odorizante de aer și spray-uri aerosol

– pesticide

– haine curățate chimic

Expunerea la acești poluanți aerieni poate avea o serie de efecte asupra sănătății pe termen scurt și lung, cum ar fi:

– iritații ale ochilor, nasului și gâtului

– dureri de cap, pierderea coordonării și greață

– daune asupra ficatului, rinichilor și sistemului nervos central

– oboseală

– reacție alergică a pielii

– cancer (formaldehida, un VOC, este un agent cancerigen periculos pentru oameni)

  1. Monoxidul de carbon (CO)

Monoxidul de carbon (CO), cunoscut ca „ucigașul invizibil,” este un gaz inodor și incolor care trece deseori neobservat, omorând peste 400 de oameni în fiecare an în SUA.

Monoxidul de carbon este de obicei creat în urma proceselor de combustie, cum ar fi arderea lemnului, petrolului, cărbunelui, cărbunelui de lemn, gazelor naturale și propanului, dar poate fi găsit și în interior din:

– încălzitoare cu kerosen și gaz neventilate

– coșuri și șeminee cu scurgeri

– revenirea fumului din centrale termice și încălzitoare de apă

Intoxicația ușoară până la moderată cu monoxid de carbon este caracterizată prin:

– dureri de cap

– oboseală

– dificultăți de respirație

– greață

– amețeală

Intoxicația severă cu monoxid de carbon rezultă în:

– confuzie mentală

– vărsături

– pierderea coordonării musculare

– pierderea cunoștinței

– moarte

Deoarece nu poți vedea sau mirosi acest poluant aerian periculos, este crucial să instalezi un detector de monoxid de carbon pe hol, lângă fiecare zonă separată de dormit din casa ta.

Verifică sau înlocuiește bateriile atunci când schimbi ora pe ceasuri în fiecare primăvară și toamnă și înlocuiește detectorul (detectoarele) la fiecare cinci ani.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) oferă și aceste sfaturi:

– Verifică și curăță coșul de fum în fiecare an și asigură-te că clapeta șemineului este deschisă înainte de a aprinde focul și bine după ce focul a fost stins.

– Fă-ți centrala termică, încălzitorul de apă și orice alte aparate care ard gaz sau cărbune, întreținute de un tehnician calificat în fiecare an.

– Nu folosi încălzitoare chimice portabile fără flacără în interior.

– Nu folosi cuptorul pe gaz pentru a-ți încălzi casa.

– Nu folosi niciodată un generator în interiorul casei, subsolului sau garajului sau la mai puțin de 20 de m de orice fereastră, ușă sau ventilație; nivelurile fatale de monoxid de carbon pot fi produse în doar câteva minute, chiar și dacă ușile și ferestrele sunt deschise.

– Nu lăsa niciodată o mașină să funcționeze într-un garaj atașat la casă, chiar și cu ușa garajului deschisă; deschide întotdeauna ușa unui garaj separat pentru a permite aer proaspăt când funcționează o mașină în interior.

  1. Ozonul (O3)

Ozonul (O3) este un gaz natural care se găsește în atmosfera superioară a Pământului, unde ajută la blocarea luminii ultraviolete dăunătoare de la soare. Totuși, când ozonul se găsește la nivelul solului, este toxic pentru oameni.

Ozonul la nivelul solului se formează atunci când poluanții emiși de mașini, centrale electrice, rafinării și alte surse reacționează chimic în prezența luminii solare. Te-ai întrebat vreodată de ce există mai mult smog în zilele fierbinți de vară? Asta pentru că cu cât este mai caldă ziua și mai puternic soarele, cu atât se formează mai mult ozon.

Expunerea la poluarea cu ozon poate cauza o multitudine de efecte alarmante asupra sănătății, inclusiv:

– dificultăți de respirație, respirație șuierătoare și tuse

– atacuri de astm

– risc crescut de infecții respiratorii

– risc crescut de accident vascular cerebral

– risc crescut de moarte prematură

  1. Dioxidul de azot (NO2)

Dioxidul de azot (NO2) este un gaz cu miros aspru format în urma traficului rutier și a altor procese de combustie a combustibililor fosili.

Dioxidul de azot este, de asemenea, un precursor pentru ozon și particule în suspensie, și joacă un rol în formarea ploilor acide.

Vei întâlni acest poluant aerian în interior dacă încălzitorul sau aragazul tău pe gaz nu sunt ventilate (la fel și monoxidul de carbon, menționat anterior). Dioxidul de azot poate cauza următoarele efecte asupra sănătății:

– iritații ale plămânilor

– rezistență scăzută la infecții respiratorii

  1. Dioxidul de sulf (SO2)

Dioxidul de sulf (SO2) este un gaz sau lichid incolor cu un miros puternic și înțepător.

Din păcate, prezența dioxidului de sulf în aer este aproape exclusiv de origine umană. Dioxidul de sulf este produs atunci când combustibilii fosili, cum ar fi cărbunele și petrolul, sunt arși în procese industriale și când minereuri minerale, precum aluminiul, sunt topite.

Acest gaz nociv este, de asemenea, responsabil pentru vizibilitatea slabă și ploile acide. Efectele pe termen scurt ale expunerii la dioxid de sulf includ:

– iritații ale nasului și gâtului

– dificultăți de respirație

– moarte (expunerea pe termen scurt la niveluri ridicate de SO2)

Efectele pe termen lung ale expunerii la dioxid de sulf includ:

– schimbări permanente ale funcției pulmonare

– boli respiratorii acute

Cum să te protejezi de poluarea aerului?

S-ar putea să nu poți opri de unul singur poluanții aerieni, dar poți urma acești pași realistici și acționabili pentru a te proteja pe tine și pe cei dragi de expunerea la poluanți aerieni periculoși:

  1. Folosește un monitor de calitate a aerului. La NovingAIR găsești mai multe opțiuni precise și foarte facil de utilizat.
  2. Menține corect aparatele tale pe gaz. Asigură-te că aragazul, încălzitorul și alte aparate pe gaz sunt întreținute regulat de un profesionist calificat.
  3. Renunță la produsele de curățare sintetice toxice, vopsele și alte substanțe chimice de uz casnic. Înlocuiește-le cu produse ecologice, de origine naturală pentru a-ți reduce expunerea la VOC-uri nocive.
  4. Asigură-te că locuința ta este bine ventilată, curățată regulat și are o umiditate relativă de 30%-60% care nu permite dezvoltarea mucegaiului. Aerul proaspăt este un factor hotărâtor pentru o stare optimă de bine și o importantă condiție pentru menținerea sănătății. Petrecem, conform OMS (Organizatia mondiala a sanatatii), peste 80% din timp în spații închise. În plus, pe viitor, fără o ventilație mecanică a încăperilor cu o recuperare eficientă a căldurii, nu vor mai putea fi atinse cu adevarat cerințele regulamentelor de economisire a energiei. Nu este vorba aici de economie ci efectiv se caștigă bani. Aceasta este formularea corectă pentru recuperarea căldurii printr-un sistem de ventilație modern, prin care se recupereaza energia scump platită. Caștigați bani cu un aer proaspat și oxigenat permanent în locuință.

Citiți și Beneficiile ventilației cu recuperare de căldură

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *