Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura devin o necesitate in sectorul rezidential

posted in: Diverse despre ventilatie | 2

Odata cu dezvoltarea sectorului constructiilor, cu cererea tot mai mare pentru apartamente si case, isi face aparitia o noua problema in randul noilor proprietari. Datorita sistemelor de izolare a locuintelor tot mai performante, datorita timpilor accelerati de constructie si livrare rapida a spatiilor noi de locuit, in apartamentele si casele date in folosinta tot mai multi proprietari se plang de disconforturi majore datorita lipsei ventilatiei.

Printre principalele fenomene semnalate sunt umiditatea crescuta, condensul, lipsa aerului si un asa numit “efect de sera”.

Astfel, noii proprietari, dupa ce s-au mutat, sunt pusi in situatia de a cauta solutii de ventilare a locuintei, sistemele descentralizate de ventilatie cu recuperare de caldura prinzand tot mai mult teren.

Avantajele sunt majore, eliminand problemele de umiditate, igrasie, condens, introducand permanent aer proaspat si mentinand nivelul dioxidului de carbon din locuinta la cote confortabile, care sa asigure o odihna revigoranta si un mediu placut de locuit. Totodata se reduc cheltuielile cu incalzirea si racirea locuintei cu pana la 25%.
Deasemenea, un sistem MHRV (ventilatie mecanica cu recuperare de caldura) adauga valoare locuintei si in cazul in care se va dori revinderea peste 5-10 ani, deoarece piata va cere “cu sistem de ventilatie”, iar cele echipate vor avea o valoare mai mare pe piata.

Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura casnice sunt folosite pe scara larga in tari precum Germania, Austria, Irlanda, Suedia, Italia, Danemarca-peste 96% dintre cladiri au astfel de sisteme.

Piata din Romania este la inceput, dar creste spectaculos, de la an la an. Proprietarii incep sa constientizeze necesitatea si beneficiile pe care aceste sisteme de ventilatie le aduc si isi doresc instalarea lor in locuinte.
Dezvoltatorii de noi ansambluri de locuinte incepe sa ofere ca optiune sau in standard astfel de solutii, la fel ca aerul conditionat sau centrala termica pe gaz.

Sistemele descentralizate de ventilatie cu recuperare de caldura se preteaza cel mai bine apartamentelor si caselor deja finalizate, datorita lipsei tubulaturilor complicate si a problemelor tehnice pe care acestea le-ar ridica la montaj.

Sistemele descentralizate nu au tubulatura, se monteaza in peretele exterior, tot mecanismul fiind practic ascuns in perete. La exterior si interior sunt vizibile doar grilele de ventilatie.

Ventilatie cu Recuperare de Caldura, o alta abordare a confortului si eficientei.
Sisteme de Ventilatie Descentralizate, cu recuperare de caldura, montate in STANDARD in case si apartamente, pentru confortul noilor locatari, contribuie la obtinerea unui nivel superior de certificare energetica.
Din 2019, in tara vecina Ungaria, echiparea este obligatorie pe locuintele noi, iar Directiva UE EPBD 2020 va trebui implementata si la noi.
Confortul nu inseamna gresie, faianta, usi si parchet. Confort inseamna lumina, aer, compartimentare, izolare fonica, eficienta energetica. Calitatea sta in detalii.

CAT COSTA UN ASTFEL DE SISTEM?

Un sistem descentralizat de ventilatie cu recuperare de caldura, pentru un apartament de 2 camere, format din 2 unitati, cate una pentru fiecare camera, costa in jur de 7501400 euro, in functie de modelul ales si sistemul de automatizare, cu montaj inclus si se poate realiza foarte rapid, similar montajului unui aer conditionat.

Pentru o casa de aproximativ 120 mp, cu 3 dormitoare la etaj, recomandam 4-6 unitati, investitia pleaca de la aproximativ 1200-2200 euro, cu montaj inclus, mergand pana la 3500-4000 euro, in functie de model si automatizari.

 

2 Responses

  1. George M

    Buna seara, am un apartament de 100 de metri compus din 4 camere. Sunt din Brasov Va rog dați-mi o oferta cu ce ar trebui sa montez ! Mulțumesc George M 0737771177

    • admin

      Buna seara, va vom contacta maine pentru o discutie. Va multumim si va dorim o seara frumoasa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *