Diferite modele de recuperatoare descentralizate cu avantaje si dezavantaje

posted in: Diverse despre ventilatie | 0
Alegerea sistemului de ventilatie cu recuperare de caldura
Alegerea sistemului de ventilatie cu recuperare de caldura

Exista pe piata diferite modele de recuperatoare, discutand de cele single room, descentralizate, le putem imparti in doua categorii:

1.Recuperatoare de caldura cu flux alternant, cu sistem regenerativ ceramic, gen Aspira, Sevi 160, NovingAIR, la care fluxul de aer se schimba alternativ intre introducere si evacuare, la un interval de timp de 30-200 de secunde.

Aparent au un debit mai mic, datorat faptului ca este injumatatit, impartit egal intre introducere si evacuare.

In realitate debitul este suficient pentru o camera normala, iar in cazul unei incaperi mai mari, un living de exemplu, sunt de preferat doua unitati cu flux alternant pozitionate in colturile opuse in locul unei singure unitati cu debit mai mare, asezata intr-un colt al incaperii. Se asigura astfel o distributie uniforma si se evita un curent de aer puternic dintr-o singura sursa.  

Avantajele unitatilor cu flux alternant sunt urmatoarele:

-Flux de aer proaspat necontaminat de aerul viciat evacuat;

-Nu necesita protectie la inghet, nu au nevoie de o rezistenta electrica suplimentara, pot functiona si la -20 de grade Celsius;

-Permit o distributie mai buna a aerului intr-o incapere mare; Principiul de baza este cel al ventilatiei transversale, aerul parcurge intreaga locuinta, de la o unitate la alta.

-Au un singur motor ventilator in loc de doua: astfel au un consum mai redus, fiabilitate mai mare si cel mai mic nivel al zgomotului. Consuma in medie 4 W comparativ cu 20-30 W, consumul unei unitati dubluflux.

-Au randamente de peste 90%, datorate suprafetei mari de contact si capacitatii de inmagazinare a ceramicii speciale high-tech. Profilele patrate sau hexagonale asigura o suprafata uriasa de contact, prin cele peste 700 de canale. Ceramica speciala inmagazineaza astfel caldura, cedand-o ulterior aerului proaspat introdus.
-Au sisteme centralizate de comanda, dotate cu senzori de umiditate, temperatura, lumina, CO2, ce permit automatizarea ventilatiei pe intreaga locuinta;

-Pot fi montate in pereti incepand cu 15 cm grosime, pana la 300 cm grosime. Permit un cot la 90 de grade pe tubulatura, util cand iesirea directa nu permite.

-recuperatorul de caldura ceramic este garantat 30 de ani de catre producator, nu trebuie inlocuit, ci doar curatat periodic, in functie de nivelul de praf al zonei.

2. Recuperatoare cu dublu flux, sunt in doua variante constructive:

A. Cu recuperator cilindric, din cupru sau tevi din HDPE

-Ca avantaje sunt debite de 80-115 mc pe ora si preturi aparent mici raportate la volumul de aer vehiculat.
Atentie insa ca un debit mai mare nu este justificat, camerele de locuit obisnuite din locuinte ( 12-20mp) au necesare de ventilatie de pana la 30m3/h.

-Ca dezavantaje amintim:

-Eficienta scazuta, la debite peste 30-50 mc eficienta scade dramatic datorita suprafetei relativ mici de transfer intre cele doua fluxuri de aer;
-In realitate vor fi utilizate la debite de pana la 50 mc/h, datorita cresterii nivelului de zgomot, curentului de aer resimtit si scaderii eficientei in recuperare la debite mari;

-Lipsa filtrelor la anumite modele, toate pulberile, polenul, praful intrand in interiorul locuintei;

-Curatare dificila a recuperatorului, cu actiuni de demontare laborioase;

-Dimensiune fixa, determinand iesiri inestetice pe fatada in cazul unor pereti sub 45-50 cm grosime;

-Inserarea de coturi pe evacuare dificila sau imposibila;

-Dispunerea unui ventilator in extremitatea exterioara a unitatii, fiind expus intemperiilor si riscului de dezechilibrare a paletelor;

-Contaminarea fluxurilor de aer, datorate apropierii de 1-3 centimetri intre introducere si evacuare. Spre exemplu, la sistemele centralizate de ventilatie, distanta dintre cele doua conducte, de introducere si evacuare se recomanda sa fie de cativa metri, ideal pe laturi diferite ale fatadei, tocmai pentru evitarea amestecului celor doua fluxuri de aer.

Nerealizarea unei ventilatii transversale eficiente a spatiului, deoarece introducerea si evacuarea sunt practic la cativa centimetri distanta.

Ca o paralela, ventilatia transversala naturala se realizeaza prin aerisirea cu 2 ferestre deschise, pe pereti opusi. Comparati acest mod cu ventilatia naturala prin fereastra oscilobatanta, pe unde ar trebui sa intre si sa iasa simultan aer, de cele mai multe ori total ineficienta si de aceea nerecomandata.

B.Cu recuperator crossflow sau counterflow, derivate din centralele de ventilatie dar reduse la scara.
-au randamente mici datorate dimensiunii reduse a recuperatorului (60-80%);

-prezinta risc de inghet si necesita protectie cu rezistenta electrica sau oprirea ventilatiei exact in perioadele reci, cand este cea mai mare nevoie de ele;

-au dimensiune inestetica, 40-60 centimetri latura, 10-15 cm latime;

-au 2 ventilatoare, au nevoie de scurgere in exterior de condens sau au tavita ce trebuie golita periodic;

-sub 2-3 grade Celsius intra in protectie la inghet oprindu-se sau pornind rezistenta electrica, adesea optionala si contra cost;

-necesita 2 carotari pentru cele doua conducte;
-au in general preturi duble, de 800-1000 de euro, datorate complexitatii solutiei si nejustificate prin prisma beneficiilor.
-variantele ieftine au recuperator din celuloza( un fel de hartie), care in timp trebuie inlocuit, datorita degradarii. Acest tip de recuperator nu poate fi spalat, curatat sau igienizat.

Nerealizarea unei ventilatii transversale eficiente a spatiului, deoarece introducerea si evacuarea sunt practic la cativa centimetri distanta.

Pentru ori ce informatii suplimentare si sfaturi, va rugam sa contactati specialistii nostri.

Apasa aici pentru gama completa de recuperatoare single room NovingAIR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *