Izolarea cladirilor si problemele de ventilatie care apar

posted in: Diverse despre ventilatie | 4

 

Astăzi, ventilarea unei clădiri este un subiect foarte putin cunoscut. În plus, oamenii nu aerisesc pentru a nu risipi căldura, deoarece aceasta costă, după cum prea bine ştim.

Înaintea construirii unui imobil ar trebui luate în considerare câteva aspecte care apar în interiorul clădirilor de locuit sau de birouri.
-Dioxidul de carbon: apare în urma arderii oxigenului. Arderea se realizează şi prin respiraţie sau diferite procese (gătit, încălzire etc). Acesta trebuie eliminat din încăpere. Concentraţia aerului din atmosferă este de 400 ppm (parti per milion).
-Vaporii de apă: aceştia apar în urma proceselor ce implică apă: prepararea mâncării, respiraţia, efectuarea duşurilor/băilor etc. Vaporii de apă migrează dinspre interior spre exterior şi invers în funcţie de diferenţa de presiune.

Vara umiditatea interioară este mai mică decât cea exterioară astfel încât vaporii de aer migrează dinspre exterior spre interior.

Iarna umiditatea interioară este mai mare decât cea exterioară, iar vaporii de apă migrează prin pereţi apărând mucegaiul.

Pentru a putea îndepărta aceste probleme este nevoie de un sistem de ventilaţie, fie el simplu (ventilare naturală), ventilare punctuală (ventilarea unei încăperi după bunul plac) sau un sistem de ventilare complex (al întregii încăperi – centrale de ventilatie).

Pentru a avea un consum redus de energie, ideal ar fi ca sistemul de ventilare să fie unul avansat cu recuperarea căldurii (ventilatie cu recuperare de caldura).

4 Responses

 1. Galben Vasile

  Dețin o locuință nouă și mă interesează câte ventilatoara trebuie să montez , pozitia unde este recomandat sa le amplasez și ce diametru sa aibă găurile carotate.

 2. Iosub marius

  Buna ziua.
  Cat costa un proiect de ventilatie pentru o casa?

  • admin

   Buna ziua, in functie de dimensiunile casei, complexitatea proiectului. In cazul sistemelor descentralizate, dimensionarea este gratuita. In cazul unui sistem centralizat 150-200 euro, pentru o casa de dimensiuni normale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *