Poluarea aerului interior

Ce este poluarea aerului în interior?
Mulți oameni, atunci când se gândesc la poluarea aerului, se gândesc la emisiile de smog și mașini. Aceasta este ceea ce se numește poluarea aerului exterior, dar este mai periculoasă atunci când devine poluarea aerului din interior. Poluarea interioara a aerului apare atunci când anumiți poluanți contaminează aerul din zonele interioare ale cladirilor. Acești poluanți pot provoca boli respiratorii sau chiar cancer. Îndepărtarea poluanților din aer poate îmbunătăți calitatea aerului interior. Acest lucru se realizeaza prin indepartarea cauzelor poluarii interne si prin ventilatie de rarefiere si disclocare( inlocuire completa a aerului interior cu aer proaspat din exterior).

Milioane de oameni din întreaga lume își pregătesc masa folosind metode tradiționale, pe foc deschis. Astfel de practici pot crește cantitatea de poluanți atmosferici din interiorul locuinței și pot provoca, de asemenea, probleme grave de sănătate. Potrivit OMS, 4,3 milioane de oameni mor anual din cauza expunerii la poluarea aerului din interiorul gospodăriilor.

Acest tip de poluare este semnificativ mai periculos datorită concentrației mari din mediile interioare. Deci, ce putem face? Înainte de a putea înțelege pe deplin efectele poluării aerului din interior, trebuie să înțelegeți mai întâi cauzele acesteia, precum și ce ce putem face pentru a ne îmbunătăți calitatea aerului, atât în ​​interior, cât și în aer liber.

 

Cauzele poluării aerului interior:
Produsele toxice, ventilația necorespunzătoare, temperatura ridicată și umiditatea sunt câteva dintre cauzele principale ale poluării aerului din încăperile noastre.

1. Azbestul este cauza principală a poluării aerului din interior. Azbestul se găsește în diverse materiale utilizate în industria automobilelor, precum și în construcția de locuințe. Acestea se găsesc cel mai frecvent în acoperisuri, vopsele, materiale de construcție, plăci de tavan și podea.

Nu veți mai găsi azbest atât de des, deoarece produsele noi nu mai conțin azbest. Cu toate acestea, dacă aveți o casă veche construită cu mult timp în urmă, riscurile sunt mult mai mari decât cele ale unei case mai noi. Azbestul a fost interzis și nu mai este folosit.

2. Formaldehida este o altă cauză principală a poluării aerului din interior. Nu se mai produce în Statele Unite datorită interdicției sale în 1970, dar poate fi găsită în continuare în Europa in vopsele, etanșanți, mobilier, podele din lemn.

3. Radonul care se găsește sub casa dvs. în diferite tipuri de rocă de bază și alte materiale de construcție poate fi, de asemenea, o cauză a poluării aerului din interior. Radonul poate intra în pereții casei dvs. și poate pune în pericol pe voi și pe familia dvs. Este a doua cauza de cancer la plamani dupa fumat.

4. Fumul de tutun care provine din zonele exterioare și interioare poate fi, de asemenea, un poluant interior al aerului.

5. Mulți contaminanți care cresc în medii umede sau sunt adusi din zonele exterioare. Acești contaminanți, cum ar fi mucegaiul, bacteriile, virusurile, acarienii, praful se pot acumula in casa si pot face rău.

6. Există multe obiecte pe care le aveți la domiciliu, care, de asemenea, cauzează poluarea aerului din interior. Obiecte cum ar fi sobe pe lemn, încălzitoare de spațiu și seminee, toate genereaza monoxid de carbon, dioxid de carbon precum și dioxid de azot. Există încă miliarde de oameni care folosesc aceste modalitati pentru a-și încălzi casele zilnic.

7. Alte produse de uz casnic, cum ar fi lacurile, vopselele și anumite produse de curățat, pot, de asemenea, să polueze aerul pe care îl respirați în interiorul casei.

Efectele grave ale poluării aerului interior
Efectele poluării aerului din interior pot pune viața în pericol. Copiii și bătrânii sunt mai predispuși la efectele poluării aerului din interior.

1. Dacă azbestul se găsește în casa dvs., vă poate provoca probleme grave de sănătate, cum ar fi cancerul pulmonar, azbestoza, mezoteliomul și alte tipuri de cancer.
2. În cazul în care contaminanți, cum ar fi virusuri, acarienii de praf sau alte bacterii intră în casă, vor apărea și unele efecte grave datorita acestora. Veți începe să prezentați simptome de astm, iritații ale gâtului, gripa și alte tipuri de boli infecțioase.
3. Dacă plumbul se găsește în casă, acesta poate fi, de asemenea, grav amenințător pentru viață. Poate provoca leziuni ale creierului și nervilor, insuficiență renală, anemie și afectari ale sistemului cardiovascular.
4. Formaldehida, unul dintre cei mai obișnuiți poluanți din mediul interior, poate provoca, de asemenea, probleme de sănătate. Este posibil să aveți iritații ale gâtului, ochilor și nasului, precum și reacții alergice. Au existat o serie de cazuri în care a provocat și cancer. 5. Fumul de tutun determină indivizii să sufere de iritație respiratorie severă, pneumonie, bronșită, emfizem, boli de inimă, precum și cancer pulmonar.
6. Chimicalele, cum ar fi cele utilizate în anumite produse de curățare și vopsele, vă pot determina o slabire a coordonarii, afectari ale sistemului nervos, afectarea ficatului, creierului și a rinichilor, precum și o serie de tipuri de cancer.
7. Dacă utilizați sobe de gaz în locuința dvs., aceasta poate provoca infecții respiratorii, leziuni și iritații ale plămânilor.

8.Umiditatea ridicata datorata locuirii in casa, de la dus, gatit si alte activitati casnice, neevacuata in mod corespunzator, poate duce la formarea igrasiei si mucegaiului. Totodata, umiditatea provoaca afectarea peretilor si structurii de rezistenta a cladirii.

9. Particulele fine de praf (PM2.5) prezintă cel mai mare risc pentru sănătate. Aceste particule fine pot ajunge adânc în plămâni, iar unele pot intra chiar în sânge. Expunerea la aceste particule poate afecta plămânii și inima persoanei. (Organizatia Mondiala a Sanatatii)

8 modalități ușoare de îmbunătățire a calității aerului interior

1. Fumatul este unul dintre cele mai frecvente tipuri de poluare a aerului din interior. Cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faceți este să renunțați la fumat și să vă faceți casa o zona in care nu este permis fumatul. Mai puțin fum emis în aer, cu atât mai puține șanse ca unul dintre efectele enumerate să se întâmple cu cineva pe care îl iubiti. Fumatul este o cauza principala a cancerului. Cancerul pulmonar este cea mai frecventă formă de cancer cauzată de fumat.

2. Asigurați-vă că verificați ingredientele de pe orice consumabile de curățare pentru a vă asigura că sunt ecologice. Faceți temele si cititi etichetele. Puteți găsi, de asemenea, o listă de produse ecologice online, astfel încât să știți exact ce să cumpărați.

3. Ați verificat casa dvs. pentru azbest. Aceasta se face de obicei înainte de a vă muta în casă. Dacă aveți o casă care a fost construită înainte de interzicerea azbestului, este important să vă asigurați că nu există încă încă în casă.

4. Opriți utilizarea sobelor de gaz în locuința dvs., precum și anumite tipuri de încălzitoare de spațiu. Ele eliberează substanțe chimice nocive care ar putea fi periculoase pentru sănătatea umană.

5. Inspectati casa dvs. pentru mucegai, radon sau orice alt produs chimic sau bacterian dăunător.

6. Folosiți un aspirator bun care are perii puternice pentru a evita substanțele chimice și alergenii care se pot acumula în casa dumneavoastră. Zonele din casă care sunt cel mai frecvent vizitate trebuie curățate cu atenție prin utilizarea frecventa a aspiratorului.

7. Majoritatea murdăriei vine in casa de la pantofi. Păstrați un covor mare la intrare. Va reduce cantitatea de murdărie și alți poluanți de la intrarea în casa ta.
Priceperea cauzelor și efectelor poluării aerului din interior vă va ajuta să înțelegeți de ce ar trebui să fie prevenită și ce puteți face pentru a o reduce. Există diferite resurse online care vă pot ajuta să descoperiți cele mai bune opțiuni pentru dvs. și pentru familia dvs. Efectuarea de mici schimbări în interiorul casei poate face într-adevăr o diferență enormă.

8.Instalati in locuinta un sistem de ventilatie cu recuperare de caldura. Aerisirea se va face automat, se va regla umiditatea interioara.
Totodata, un sistem descentralizat sau centralizat de ventilatie performant este dotat cu filtre de clasa F7 care pot retine pana la 90% din particulele de praf periculoase PM10, in locuinta intrand un aer mult mai curat.

Se vor reduce cheltuielile cu incalzirea si racirea casei si va asigura in mod constant un aer curat si proaspat in locuinta. Astfel, se dilueaza si chiar se elimina poluarea interna.
Care e cea mai buna metoda de a elimina poluarea din aerul interior? Prin inlocuirea acestuia! Si acest lucru se face prin ventilatie. Un sistem rezidential de ventilatie inlocuieste la fiecare 2-3 ore aerul complet din casa, cu un aer proaspat, oxigenat si filtrat.


Alte articole sau link-uri utile:

Principiile ventilatiei cu recuperare de caldura

Recuperatorul de caldura ceramic cu flux alternant, reconfirmarea eficientei acestui sistem de ventilatie de catre doua noi studii in acest sens

Ventilatie orientata spre nevoi, ventilatie rezidentiala controlata, de la Seventilation Germania

Recuperatorul de caldura din ceramica compozita

Diferite modele de recuperatoare descentralizate cu avantaje si dezavantaje

Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura devin o necesitate in sectorul rezidential

Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura sunt bune si vara

Poluarea aerului interior

Izolarea cladirilor si problemele de ventilatie care apar

Ce este poluarea aerului interior?

Locuintele la demisol. Garsoniere sau apartamente mai ieftine.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *