Umiditatea excesiva in locuintele modern izolate cu tamplarie cu geam termopan

posted in: Diverse despre ventilatie | 3

umiditate excesiva egam termopan ventilatie cu recuperare de caldura NovingAIR

Ventilatia mecanizata a locuintelor este un subiect putin cunoscut in zilele noastre, in Romania.

Incepe insa sa prinda avant pe masura ce oamenii incep sa constientizeze acest aspect.

Sistemele de izolare termica, vata, polistiren, sistemele de tamplarie cu geam termopan sunt binecunoscute si in momentul actual este de neconceput o locuinta noua fara asa ceva. Deasemenea, toti proprietarii de locuinte vechi le renoveaza sau au in plan renovarea si adoptarea noilor ” masuri” pentru cresterea confortului si mai ales pentru scaderea cheltuielilor cu incalzirea.
In ceea ce priveste aerisirea locuintei, oamenii au tendinta sa nu o faca sau sa o faca intr-o masura redusa, pentru a nu risipi caldura, care evident costa.

Cunoastem toti fraza parintilor nostri, cu care am copilarit: ” Inchide mama usa, ca iese caldura..”. sau ne amintim de Hagi Tudose din nuvele lui Delavrancea care vroia sa taie coada pisicii pentru a nu mai tine usa deschisa atat de mult timp cand intra in casa!

Astazi nu trebuie sa ne mai ferim sa aerisim ci doar sa aerisim intr-un mod inteligent.
Trebuie sa avem in vedere cateva aspecte:
-Dioxidul de carbon: apare în urma arderii oxigenului. Arderea se realizează şi prin respiraţie sau prin diferite procese (gatit, incalzire etc). Acesta trebuie eliminat din încăpere si inlocuit cu aer proaspat, bogat in oxigen. Concentraţia CO2-ului in aerul din atmosferă este de 400-450 ppm (parti per milion).
-Vaporii de apa: aceştia apar în urma: respiratiei si a activitatilor casnice: efectuarea duşurilor/băilor, gatit, spalat, calcatul rufelor etc. Vaporii de apa migreaza dinspre interior spre exterior si invers, in funcţie de diferenţa de presiune si condenseaza pe suprafetele mai reci.
Vara umiditatea interioara este mai mică decat cea exterioara astfel ca vaporii de aer migreaza dinspre exterior spre interior.

Iarna umiditatea interioara este mai mare decat cea exterioara, iar vaporii de apă migreaza prin pereti, condenseaza, aparand mucegaiul.

Intr-o locuinta obisnuita, cu 4 persoane in familie, se genereaza aproximativ 8 litri de apa pe 24 de ore, sub forma de vapori, doar prin respiratie, transpiratie si activitati casnice! Toata aceasta umiditate trebuie in mod constant si controlat eliminata in exterior, pentru a se evita condensul si problemele ulterioare condensului ( mucegai, igrasie).

Pentru a rezolva aceste probleme este nevoie de ventilatie, de aerisirea corecta a locuintei.
Aceasta se poate realiza in mod natural, prin deschiderea ferestrelor si usilor sau printr-un sistem automatizat, mecanizat-prin ventilatoare/ centrale de ventilatie.

Pentru a avea insa un consum redus de energie si a minimiza pierderile de caldura, sistemul ales de ventilatie trebuie sa fie unul cu recuperare de caldura.
Aerisirea inteligenta inseamna sa eliminam constant aerul plin de vapori si bogat in dioxid de carbon din locuinta si sa introducem permanent aer proaspat din exterior dar incalzindu-l cu energia celui evacuat.
Astfel vom avea un confort deosebit in locuinta, ne vom odihni mai bine, vom raci mai putin si vom scadea incidenta alergiilor.
Simultan vom reduce costurilor cu energia!
Poate parea paradoxal, printr-o aerisire permanenta, cu un flux constant, (reglat corespunzator suprafetelor/volumelor locuintei si numarului de persoane din interior), se obtin reduceri de pana la 25% la cheltuielile cu incalzirea, comparativ cu situatia aerisirii clasice, de cateva ori pe zi, cu ferestrele largi deschise, pret de cateva minute.
Citeste si:

 

3 Responses

  1. Ciungu Ion

    Peretele exterior de la bucătărie (geam termopan) și peretele exterior de la dormitor (unde am o ușă de termopan) la iesire in balcon (balconul nu este închis) se umezește iarna și face igrasie.
    Care este cea mai buna metoda de izolare pentru a scăpa de igrasie.
    Vă mulțumesc!

  2. Cristina Cristin

    Casa este noua,izolata cu polistiren de 10,cu uși și geamuri termopane dar totuși sus în colturi avem mucegai,al spăl și iasă iară.multumesc și aștept răspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *