Pierderile de presiune din sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura

Pierderea de presiune – Ce este si de ce este importanta?

Atunci cand vorbim despre o instalatie mecanizata prin care se vehiculeaza un fluid, indiferent de natura lui (lichid sau gazos) apare ceea ce se numeste PIERDERE DE PRESIUNE. Cand dimensionam o instalatie de ventilatie de pilda, pierderea de presiune trebuie calculata cat mai exact, pentru ca sistemul sa fie eficient si beneficiarul sa nu fie nevoit sa improvizeze pe parcurs.

Ce este de fapt pierderea de presiune?
Atunci cand fluidul este vehiculat prin diverse elemente cu care intra in contact (canal de aer, filtre, schimbatoare de caldura, fittinguri, grille etc), acestea opun rezistenta acestuia, determinata de rugozitatea si diamentrul conductei, de viteza si debitul ce trece prin sectiunea acestuia.
Intr-o instalatie de ventilatie/climatizare, pierderile de presiune totale au doua mari componente: pierderi liniare si pierderi locale. Pierderile liniare sunt datorate de circulatia aerului pe canal, intervenind aici cativa factori important: rugozitatea canalului, lungimea si diametrul acestuia. Pierderile locale apar la trecerea aerului prin reductii si ramificatii, grille, filtre de aer, schimbari de geometrie etc. Insumarea acestora este ceea ce ne intereseaza la final pentru alegerea corecta a unui ventilator (in speta a unei centrale de ventilatie cu recuperare de caldura).
Orice ventilator ( individual sau ca si componenta a unui echipament de ventilare) vine la pachet cu o curba de functionare. Aceasta curba de functionare descrie capacitatea lui de a vehicula un debit in functie de disponibilul de presiune. Cu alte cuvinte, o pierdere de presiune mare impune un debit vehiculat mic rezultantd o ineficienta in exploatare.

Un lucru deloc de ignorat este respectarea etapizarii dimensionarii unui sistem de ventilatie. In prima faza, trebuie sa se tina cont de configuratia instalatiei, modul de amplasare si cate schimbari de geometrie apar. In a doua faza se va tine cont si de eventualele imbunatatiri ale instalatiei, cereri si nevoi din partea partea beneficiarului, care la randul lor vor impune pierderi de presiune. Ventilatorul trebuie ales doar daca toate aceste elemente au fost cu atentie calculate, in consecinta, o dimensionare incorecta a ventilatorului va avea ca rezultat modificarea punctului de functionare a acestuia, ineficienta in exploatare si insatisfactia clientului sau costuri nejusticate ale investitei si a consumului electric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *