Poluarea interioara este mai periculoasa decat cea exterioara

posted in: Diverse despre ventilatie | 1

Poluare aer rezolvata cu Ventilatie cu recuperare de caldura NovingAIR

Conform EPA (United States Environmental Protection Agency), mediul nostru interior este de două până la cinci ori mai toxic decât mediul în aer liber și, în unele cazuri, măsurătorile de aer în interior s-au dovedit a fi de 100 de ori mai poluate.

Agenția Internațională pentru Cercetare în domeniul Cancerului și Organizația Mondială a Sănătății au concluzionat că 80% din toate cazurile de cancer sunt atribuite factorilor de mediu, mai degrabă decât genetici, inclusiv expunerea la substanțe chimice cancerigene, multe dintre acestea fiind găsite în produsele de curățare de uz casnic.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este de acord, declarând că aproape 3% din povara globală a bolilor se datorează poluării aerului din interior. Ne petrecem până la 90% din viețile noastre în interior, iar cercetătorii investighează expunerea noastră la poluanții din interiori ca fiind cauze care contribuie la creșterea incidenței autismului, alergiilor și încărcăturii toxice.

Surse de poluare a aerului interior

Aerisirea necorespunzătoare este o cauză principală a poluării aerului din interior și este motivul pentru care poluanții cresc în casele din timpul iernii. În zonele extrem de urbanizate și industriale, lipsa ventilatiei și nivelurile ridicate de umiditate pot crește concentrațiile de poluanți din interior.

Alte surse includ gazele provenite din gătit și încălzire, substanțele chimice de la lumânări și produsele de curățat de uz casnic, mucegaiul și o serie de toxine din materialele de construcție.

Radon

Radonul este un gaz nociv radioactiv care provine din sol și materialele de constructie

Expunerea la radon este cea de-a doua cauză principală de dezvoltare a cancerului pulmonar, contribuind la 15.000-21.000 de decese în fiecare an.

Fumul de tutun

Fumul de tutun conține 200 de otrăvuri cunoscute și 43 de substanțe dovedite a provoca cancer. Fumul secundar provoacă 3000 de decese din cauza cancerului pulmonar, 35.000-50.000 de decese din cauza bolilor cardiovasculare, 15.000-300.000 de cazuri de infecții respiratorii la sugari și agravarea astmului la 1 milion de pacienți.

Mucegai

Aceasta este o problemă serioasă cu consecinte grave asupra sanatatii.

Gătit și Încălzire

Cazanele de cărbune, gaze, kerosen, ulei sau surse de lemn de gătit și de încălzire care sunt ușor ventilate sau necorespunzătoare degajă monoxid de carbon, dioxid de azot și multe alte substanțe chimice și gaze.

Monoxidul de carbon perturbă nivelul oxigenului și provoacă multe simptome. Poate agrava bolile cardiovasculare, iar nivelurile ridicate duc la moarte.

Dioxidul de azot poate irita ochii și tractul respirator. De asemenea, scade rezistența la infecții.

Produse de uz casnic

Casa medie conține circa 10 l. de produse chimice sintetice.

Utilizarea în interior a pesticidelor, a detergenților, a vopselelor și a lacurilor, a odorizatoarelor de aer (inclusiv lumanari și tămâie) distribuie toxine în întreaga casă.

Demachiantele conțin etilenglicol și terpenele pe bază de etilenă. Eterii sunt toxici direct și terpenele interacționează cu ozonul pentru a crea un compus otrăvitor.

Spuma din mobilier și suportul de covor eliberează în mod continuu multe substanțe chimice nocive. VOC sunt substanțele organice volatile care se găsesc în covoare și adezivul care le ține în loc. VOC există în nivele de 2 până la 5 ori mai mari decât în ​​exterior. Compușii organici volatili sunt legați de cancer și de bolile cardiace și pulmonare.

Odorizatoarele de aer emite continuu compuși organici volatili (COV), cum ar fi dioxidul de azot.

Formaldehida și PCB-urile sunt emise din mai multe produse de uz casnic, cum ar fi acoperiri de sârmă, adezivi, materiale de etanșare și finisaje de lemn. Acesta este, de asemenea, găsit în multe țesături permanente.

Formaldehida provoacă amețeli, oboseală, dureri de cap, grețuri și erupții cutanate. De asemenea, irită membranele mucoase ale ochilor și ale tractului respirator și provoacă dificultăți de respirație. Formaldehida afectează sistemul nervos.

Ftalații sunt o substanță chimică care afectează sistemul endocrin, găsită în multe materiale plastice și cosmetice. Acestea sunt legate de reducerea numărului de spermatozoizi și a dezvoltării sânilor la băieți și de dezvoltarea sexuală prematură la fete.

Inhibitorii de flacără conțin difenil eteri polibromurați-PBDE. PBDE au o varietate de efecte negative asupra sănătății și, mai rău, se stochează în organism. Inhibitorii de flacără sunt utilizați în carcase de calculator și TV, circuite, saltele și tapițerie.

PDBE se găsesc, de asemenea, în materiale plastice și țesături tratate și sunt eliberate în particule de praf și gaze. Nivelurile lor cresc la niveluri alarmante la oameni și afectează animalele de pe tot globul. Cercetarea este încă în stadiile preliminare, dar la șoareci, PDBE afectează comportamentul, învățarea și memoria. Șobolanii expuși PDBE dau naștere puilor cu capacități de reproducere afectate. Funcția tiroidiană este de asemenea compromisă de PDBE.

Acizii perfluorurați (PFA) sunt substanțe chimice care conțin învelișuri rezistente la lipire și pete în multe produse. S-au descoperit că PFA provoacă defecte congenitale, afectează tiroida și afectează ficatul la animalele de laborator. Oamenii de știință susțin că PFA pot fi legați de cancer.

Materiale de construcții

Azbestul persistă încă în izolație, vopsele și plăci de pardoseală din mai multe case.

Formaldehida este găsită în lemn presat care este utilizat pentru rafturi și mobilier. Cea mai mare sursă de formaldehidă din casă este adezivul rășinoase care conține împreună aceste particule de lemn.

PVC conține ftalați periculoși.

Efectele asupra sănătății toxinelor interioare

Pe termen scurt, poluarea aerului din interior poate provoca mucoase iritate sau uscate în ochi, nas, tract respirator și gât. De asemenea, poate provoca amețeli, oboseală, febră, uitare, dureri de cap, iritabilitate, letargie și greață.

Adesea, efectele asupra sănătății din cauza poluării aerului din interior se datorează racelii și gripei, dar se pot dezvolta astm, pneumonită de hipersensibilitate și boală Legionnaire.

Cercetătorii au descoperit că diagnosticul de alergii, autism, sindromul Asperger și Tourette din copilarie este legat de poluanți interiori, cum ar fi praful, ftalații, podele din PVC și fumatul pasiv.

Alte efecte asupra sănătății decurg din expunerea pe termen lung și sunt mai greu de legat înapoi la poluanți. Sensibilitatea chimică multiplă sau MCS este în creștere. De asemenea, cunoscut sub numele de boală de mediu sau sindrom alergic multiple, această reacție imună sporită este debilitantă.

Simptomele neplacute includ:

Iritatia ochilor
Respirație dificila
Tuse
Probleme digestive
Ameţeală
Oboseală
Durere de cap
Probleme de memorie
Dureri musculare și articulare
Greaţă
Concentratie slaba
Eczeme
Sensibilitate la lumină și zgomot
Probleme sinusale
Probleme de somn
Durere de gât

Solutiile:

Limitarea factorilor generatori si utilizarea sisteme automate de ventilatie, care sa asigure aport permanent de aer proaspat, inlocuind aerul interior poluat.

https://ventilatie-recuperare.ro/sisteme-descentralizate-de-ventilatie-cu-recuperare-de-caldura/

  1. Adelean Alexandru

    Va felicit pentru informatiile fff pretioase! Sunteti niste profesionisti!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *