Diferite modele de recuperatoare descentralizate cu avantaje si dezavantaje

posted in: Diverse despre ventilatie | 2
Alegerea sistemului de ventilatie cu recuperare de caldura
Alegerea sistemului de ventilatie cu recuperare de caldura

Exista pe piata diferite modele de recuperatoare, discutand de cele single room, descentralizate, le putem imparti in doua categorii:

1.Recuperatoare de caldura cu flux alternant, cu sistem regenerativ ceramic (click pentru mai multe detalii)., gen Sevi 160, NovingAIR, la care fluxul de aer se schimba alternativ intre introducere si evacuare, la un interval de timp de 30-200 de secunde.

Aparent au un debit mai mic, datorat faptului ca este injumatatit, impartit egal intre introducere si evacuare.

In realitate debitul este suficient pentru o camera normala, iar in cazul unei incaperi mai mari, un living de exemplu, sunt de preferat doua unitati cu flux alternant pozitionate in colturile opuse in locul unei singure unitati cu debit mai mare, asezata intr-un colt al incaperii. Se asigura astfel o distributie uniforma si se evita un curent de aer puternic dintr-o singura sursa.  

Avantajele unitatilor cu flux alternant sunt urmatoarele:

-Flux de aer proaspat necontaminat de aerul viciat evacuat;

-Nu necesita protectie la inghet, nu au nevoie de o rezistenta electrica suplimentara, pot functiona si la -20 de grade Celsius;

-Permit o distributie mai buna a aerului intr-o incapere mare; Principiul de baza este cel al ventilatiei transversale, aerul parcurge intreaga locuinta, de la o unitate la alta. 2 studii atesta eficienta acestui mod de ventilare a locuintelor, foarte popular in Germania. Detalii aici.

-Au un singur motor ventilator in loc de doua: astfel au un consum mai redus, fiabilitate mai mare si cel mai mic nivel al zgomotului. Consuma in medie 4 W comparativ cu 20-30 W, consumul unei unitati dubluflux.

-Au eficienta de peste 90%, datorate suprafetei mari de contact si capacitatii de inmagazinare a ceramicii speciale high-tech. Profilele patrate sau hexagonale asigura o suprafata uriasa de contact, prin cele peste 700 de canale. Ceramica speciala inmagazineaza astfel caldura, cedand-o ulterior aerului proaspat introdus.
-Au sisteme centralizate de comanda, dotate cu senzori de umiditate, temperatura, lumina, CO2, ce permit automatizarea ventilatiei pe intreaga locuinta;

-Pot fi montate in pereti incepand cu 15 cm grosime, pana la 300 cm grosime. Permit un cot la 90 de grade pe tubulatura, util cand iesirea directa nu permite.

-recuperatorul de caldura ceramic este garantat 30 de ani de catre producator, nu trebuie inlocuit, ci doar curatat periodic, in functie de nivelul de praf al zonei.

-permit izolari fonice fata de zgomotul exterior de pana la 64db! Asta inseamna ca si daca locuiti langa un aeroport, zgomotul exterior nu va patrunde in casa prin sistemul de ventilatie, ci va veti bucura de aer proaspat in liniste absoluta.
-igienizare foarte usoara a aparatului, in intregime.-Alegeti recuperatoare de caldura cu performante certificate de institute independente. Atentie la randamentul mediu in utilizare, certificat in teste Dibt, de multe ori producatorii declara doar randamentul maxim.

Concluzii: avantajele sistemelor de ventilatie echipate cu noile recuperatoare de caldura ceramice germane sunt robustetea, simplitatea in constructie, o fiabilitate mult crescuta si preturi mai mici fata de sistemele cu dublu flux, derivate in general din sisteme centralizate reduse la scara. Totodata sunt net superioare vechilor tehnologii cu recuperatoare metalice, din aluminiu sau cupru, avand randamente medii superioare, fara rezistente electrice, filtre generoase si permit cea mai completa si eficienta ventilare.
Exemplu de certificat Dibt (Institutul German pentru Tehnologia Construcțiilor).

 

2. Recuperatoare cu dublu flux, sunt in doua variante constructive:

A. Cu recuperator cilindric, din cupru, aluminiu sau tevi din HDPE

-Ca avantaje aparente sunt debite de 80-100mc pe ora si preturi aparent mici raportate la volumul de aer vehiculat.
Atentie insa ca un debit mai mare nu este justificat, camerele de locuit obisnuite din locuinte ( 12-20mp) au necesare de ventilatie de pana la 30m3/h. Totodata, exista in piata unitati ce provin din afara UE care raporteaza in fisa tehnica debite exagerate, ce nu se realizeaza in practica.

-Ca dezavantaje amintim:

Eficienta scazuta, la debite peste 5-12 mc/h. Eficienta scade dramatic datorita suprafetei mici de transfer intre cele doua fluxuri de aer, cat si curgerii aerului ce nu permite un contact cu suprafata de transfer a intregului volum vehiculat, ci doar a unei mici “fasii”. Totodata vitezele imprimate aerului sunt diferite pe sectiune, rezultand neomogenitate si o eficienta scazuta in ansamblu.
In comparatie, la un sistem ceramic, canalele de curgere a aerului sunt foarte inguste, cu o suprafata mare de transfer si inmagazinare a caldurii. Vezi imaginea de mai jos, celula recuperatorului ceramic, care desi utilizeaza un principiu diferit, al inmagazinarii si cedarii caldurii, sunt deosebit de importante suprafetele de contact si omogenitatea fluxului de aer. O situatie similara se regaseste in recuperatoarele counterflow, ale unitatilor centralizate: canale foarte mici de curgere a aerului, suprafata mare de transfer, curgere liniara a aerului. Vezi si acest articol, care explica de ce in cazul recuperatoarelor de caldura centralizate, polistirenul ( care este clasificat ca si izolator termic) este mult mai performant decat aluminiu, contraintuitiv fata de cum ati crede: http://thesslagreen.com/en/100-counter-current-recair-heat-exchangers/
Canale de curgere a aerului recuperator ceramica compozita
-In realitate vor fi utilizate la debite de pana la 30 mc/h, datorita cresterii nivelului de zgomot, curentului de aer resimtit si scaderii eficientei in recuperare odata cu cresterea debitelor.

-Lipsa filtrelor la anumite modele, toate pulberile, polenul, praful intrand in interiorul locuintei. Daca sunt prezente filtre, datorita dispunerii coaxiale a fluxurilor de aer, suprafata filtrului este foarte mica, rezultand o colmatare rapida si necesitatea schimbarii dese a lor.

-Curatare dificila a recuperatorului, cu actiuni de demontare laborioase; Zona interioara, care intra in contact cu aerul murdar din exterior este inaccesibila mecanic datorita formei.

-Dimensiune fixa, determinand iesiri inestetice pe fatada in cazul unor pereti sub 45-50 cm grosime;

-Inserarea de coturi pe evacuare dificila sau imposibila;

-Contaminarea interioara intre fluxuri, datorita unei executii deficitare, fara garnituri de etansare intre cele doua fluxuri de aer. Rezultate false la masuratori si eficienta scazuta a ventilarii, deoarece o parte din aerul interior se scurge in fluxul de introducere si viceversa.

-Dispunerea unui ventilator in extremitatea exterioara a unitatii, fiind expus intemperiilor si riscului de dezechilibrare a palelor;

-datorita diametrelor reduse ale ventilatoarelor sunt necesare turatii mai mari pentru realizarea debitelor dorite rezultand un nivel ridicat al zgomotului si uzura accelerata a acestora.

-Contaminarea fluxurilor de aer si eficienta scazuta a ventilatiei, privita ca si capacitate de inlocuire a aerului “vechi” din incapere, datorate apropierii de 1-10 centimetri intre introducere si evacuare. Spre exemplu, la sistemele centralizate de ventilatie, distanta dintre cele doua conducte, de introducere si evacuare se recomanda sa fie de cativa metri, ideal pe laturi diferite ale fatadei, tocmai pentru evitarea amestecului celor doua fluxuri de aer, iar valvele de introducere/evacuare se afla in camere diferite.
-Senzori de calitate slaba care dau valori puternic eronate.
-Existenta unor rezistente electrice pentru degivrare condens si ridicarea temperaturii pentru a masca eficienta scazuta a sistemelor la temperaturi scazute.  (de exemplu recuperatorul Prana .)

Nerealizarea unei ventilatii transversale eficiente a spatiului, deoarece introducerea si evacuarea sunt practic la cativa centimetri distanta si chiar daca contaminarea nu se produce la cativa cm de grila, se produce in imediata apropiere a aparatului, la 1-2m distanta.

Ca o paralela, ventilatia transversala naturala se realizeaza prin aerisirea cu 2 ferestre deschise, pe pereti opusi. Comparati acest mod cu ventilatia naturala prin fereastra oscilobatanta, pe unde ar trebui sa intre si sa iasa simultan aer, de cele mai multe ori total ineficienta si de aceea nerecomandata.

B.Cu recuperator crossflow sau counterflow, derivate din centralele de ventilatie dar reduse la scara.
-au randamente mici datorate dimensiunii reduse a recuperatorului (60-80%);

-prezinta risc de inghet si necesita protectie cu rezistenta electrica sau oprirea ventilatiei exact in perioadele reci, cand este cea mai mare nevoie de ele;

-cele fara recuperare de umiditate necesita scurgere de condens, eventual degivrata, lucru greu de realizat in montaje retrofit sau au tavita ce trebuie golita periodic;

-au dimensiune inestetica, 40-60 centimetri latura, 10-15 cm latime;

-au 2 ventilatoare, 2 surse de zgomot.

-sub 2-3 grade Celsius intra in protectie la inghet oprindu-se sau pornind rezistenta electrica, adesea optionala si contra cost;

-necesita 2 carotari pentru cele doua conducte;
-au in general preturi duble, de 800-1000 de euro, datorate complexitatii solutiei si nejustificate prin prisma beneficiilor.
-variantele ieftine au recuperator din celuloza( un fel de hartie), care in timp trebuie inlocuit, datorita degradarii. Acest tip de recuperator nu poate fi spalat, curatat sau igienizat.

-au o sensibilitate mai mica la diferentele de presiune interior/exterior, avand ventilatoare centrifugale.

Nerealizarea unei ventilatii transversale eficiente a spatiului, deoarece introducerea si evacuarea sunt practic la cativa centimetri distanta.

Pentru ori ce informatii suplimentare si sfaturi, va rugam sa contactati specialistii nostri.

Apasa aici pentru gama completa de recuperatoare single room NovingAIR.

Sau contacteaza-ne pentru o solutie.

Citeste si:

De ce sunt mai bune recuperatoarele ceramice cu flux alternant?

 

STUDII NOI: Recuperatorul de caldura ceramic cu flux alternant – RECONFIRMAREA EFICIENTEI SISTEMULUI DE VENTILAȚIE

Alte articole sau link-uri utile:

Principiile ventilatiei cu recuperare de caldura

Recuperatorul de caldura ceramic cu flux alternant, reconfirmarea eficientei acestui sistem de ventilatie de catre doua noi studii in acest sens

Ventilatie orientata spre nevoi, ventilatie rezidentiala controlata, de la Seventilation Germania

Recuperatorul de caldura din ceramica compozita

Diferite modele de recuperatoare descentralizate cu avantaje si dezavantaje

Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura devin o necesitate in sectorul rezidential

Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura sunt bune si vara

Poluarea aerului interior

Izolarea cladirilor si problemele de ventilatie care apar

Ce este poluarea aerului interior?

Locuintele la demisol. Garsoniere sau apartamente mai ieftine.

 

Sistem descentralizat sau centralizat?

     

2 Responses

  1. Carmen Mata

    Buna ziua

    Va rog sa ne transmiteți cartea tehnica si agrement tehnic pentru – Incalzitor soba cu ulei ars MTM 17-33 cu recuperator de caldura

    – Va multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *