Principiile ventilatiei cu recuperare de caldura

posted in: Diverse despre ventilatie | 1

Ventilatie orientata spre nevoi, ventilatie rezidentiala controlata, de la Seventilation Germania


Intra in casa
: aer proaspat, filtrat.
Ies din casa:

-umiditate si mirosuri din bai, bucatarie, toalete.
-contaminanti si gaze eliberate de vopsele, covoare, mobilier, detergenti, etc. ( VOC)

Sta in interior: caldura

Stau in exterior:
-particule in suspensie, praf, insecte ( via filtre)
-zgomotul ( via elementelor speciale de atenuare a zgomotului)
-vantul ( via elementelor speciale si a grilei exterioare)

Comparatie intre o locuinta cu ventilatie libera si una cu ventilatie controlata, cu recuperare de caldura.

Rezultatul calculului:
Folosind Sevi 160, în combinație cu ventilatorul de evacuare A160, sarcina de încălzire este redusă cu 15%. Pierderea de căldură prin ventilație este redusă la 43% (economii de 57%). Calculul economiei la incalzire este de obicei realizat de un proiectant de specialitate, care poate calcula cat de mult va economisi pe an proprietarul.
Parametri de calcul:
spațiu aerisit ventilat: 124,90 m2, volum ventilat de cameră: 312,25 m3, înălțime medie a camerei: 2,50 m, temperatura standard interior și exterior: Θi= 20 ° C și Θa = -12 ° C, casă de locuit nou construită, individuala, standard KFW70, perete exterior U = 0,16 W / m2K, fereastra U = 1,10 W / m2K, acoperișul U = 0,20 W / m2K, placa de bază U = 0,23 W / m2K.

Bazele ventilatiei controlate in locuinta

În trecut, schimbul de aer avea loc prin numeroase goluri în anvelopa clădirii, de ex. la ușă sau la fereastră. Acest lucru permitea umiditatii și aerului contaminat sa iasa liber in exterior. În acest fel, aerul din locuinta era schimbat de până la cinci ori pe oră. Condensarea aparea numai la frig si se forma pe geamurile ferestrelor, fără alte consecințe.
Astăzi, Directiva de economisire a energiei (EnEV- cu referire la Germania), care se aplică pentru clădirile rezidențiale noi și reabilitate, are cerințe tot mai mari asupra proiectelor de construcție: ventilație eficientă prin ferestre, fără pierderi de energie inutile este aproape imposibilă pentru consumator. Datorită costurilor ridicate ale energiei, de obicei camerele nu sunt aerisite destul de des. Acest lucru duce la deteriorari datorate umiditatii crescute, care afectează sănătatea locatarilor si structura cladirii.
Prin urmare, alimentarea cu aer proaspăt necesită noi abordări. NovingAIR oferă sisteme inteligente de ventilație rezidentiala, care asigură alimentarea controlată cu aer proaspat, în conformitate cu aceste cerinte și evacuarea rapidă și discretă a aerului incarcat cu umiditate, CO2 si alti contaminanți, in exterior.
Datorită recuperării foarte eficiente a căldurii, ventilația noastră vă ajută să economisiți la costurile pentru încălzire, ceea ce aduce o contribuție majoră la îndeplinirea cerințelor energetice.

Acordam o importanța deosebita unei funcționări foarte silențioase și eficiente atunci când dezvoltăm sistemele noastre de ventilație si deasemenea oferim soluții pentru cerințe speciale de izolare fonică, ceea ce face ca sistemele noastre de ventilație să fie foarte silențioase și sa reduca în mod eficient orice zgomot nedorit din trafic.

Principiul
Sistemele de ventilație Seventilation oferite de NovingAIR realizeaza o ventilatie transversala in întreaga locuinta, în conformitate cu cerințele specifice. Pentru o ventilatie eficienta, ventilatoarele descentralizate pot fi combinate în trei scheme diferite:
> Sistem de ventilație bazat pe evacuarea aerului
> Sistem de ventilație hibrid
> Sistem de ventilație cu recuperare de căldură
Sistemul de evacuare a aerului
În conformitate cu cerințele și nivelul de umiditate, ventilatoarele evacuează aerul din baie, bucătărie, toaletă- în aer liber sau în ghene de evacuare. Aceste ventilatoare functioneaza permanent, creând astfel o presiune negativă. Ca rezultat al acestei presiuni negative, aerul proaspăt și filtrat intra prin peretii exteriori prin guri de aerisire ( tip ALD 160) în camera de zi și dormitoare. O atenție deosebită este acordată ventilatiei comandate de nivelul de umiditate din locuinta. Prin intermediul acestui sistem de ventilație, pierderi semnificative de căldura pot fi salvate în conformitate cu EnEV.
Sistemul hibrid
Sistemele hibride de ventilație sunt combinații de cel puțin două tipuri diferite. Combinația de ventilatoare de evacuare și ventilatoare cu recuperare de căldură este deosebit de eficienta. Beneficiile unei astfel de combinații hibride sunt evidente: în timp ce camerele de zi sunt echipate cu dispozitive de recuperare a căldurii, in bai, toalete si bucatarii se pot folosi ventilatoare de evacuare cu cost redus, care sunt operate doar atunci cand este necesar.  În bai și toalete fără ferestre, cu atat mai mult, în conformitate cu DIN 18017-3.

Sistem cu recuperare de căldură
În acest sistem foarte eficient, toate camerele locuintei sunt echipate cu dispozitive de recuperare a căldurii. Cu unitățile de ventilație din gama Seventilation, este posibil să se utilizeze sisteme de ventilare cu recuperarea căldurii prin peretele exterior, chiar și în camerele tipice de evacuare. ( Sevi Duo Mini pentru bai si Sevi Duo pentru bucatarii).

Realizarea ventilatiei transversale:
Prin exploatarea în perechi a sistemelor descentralizate de ventilație și poziționarea acestora, în spațiile aerisite rezultă ventilația pe transversală, ca urmare a rotației inverse a ventilatoarelor.
(În cazul instalațiilor de ventilație centralizate, aerisirea transversală efectivă se realizează prin dispunerea gurilor de admisie și evacuare a aerului.)
Schimbul complet al aerului:
Este important ca întreaga cantitate de aer din spațiu să fie schimbată, într-un anumit interval de timp (așa-numita „ventilație de dislocare”).
În cazul procedurilor clasice de aerisire prin fereastră (de ex. fereastră cu rabatare), se obține mai degrabă aerisirea mixtă, respectiv de rarefiere, adică în spațiul respectiv rămâne o parte din aerul uzat și umed.
Aerisirea cu ajutorul ferestrei depinde de dispunerea ferestrelor pe învelișul clădirii și de orientarea acestora.

Recuperatorul de caldura ceramic cu flux alternant, reconfirmarea eficientei acestui sistem de ventilatie de catre doua noi studii in acest sens

 

Alte articole sau link-uri utile:

Recuperatorul de caldura ceramic cu flux alternant, reconfirmarea eficientei acestui sistem de ventilatie de catre doua noi studii in acest sens

Ventilatie orientata spre nevoi, ventilatie rezidentiala controlata, de la Seventilation Germania

Recuperatorul de caldura din ceramica compozita

Diferite modele de recuperatoare descentralizate cu avantaje si dezavantaje

Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura devin o necesitate in sectorul rezidential

Sistemele de ventilatie cu recuperare de caldura sunt bune si vara

Poluarea aerului interior

Izolarea cladirilor si problemele de ventilatie care apar

Ce este poluarea aerului interior?

Locuintele la demisol. Garsoniere sau apartamente mai ieftine.

 

 

 

  1. Didi Melinte

    da, eficient ușor de montat, mă ineresează, mai ales ca vreau treptat casa să devină 80-9o% independentă energetic. Momentan am montate panouri atât Fotovoltaice cât și solare apă caldă, casa este izolată, încalzire in pardoseală, geamuri termopan trei foi de geam,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *