Ce este poluarea aerului interior?

Mulți oameni, atunci când se gândesc la poluarea aerului, se gândesc la emisiile de smog și mașini. Aceasta este ceea ce se numește poluarea aerului exterior, dar este mai periculoasă atunci când devine poluarea aerului din interior. Poluarea interioara a aerului apare atunci când anumiți poluanți contaminează aerul din zonele interioare ale cladirilor. Acești poluanți pot provoca boli respiratorii sau chiar cancer. Îndepărtarea poluanților de aer poate îmbunătăți calitatea aerului din interior. Acest lucru se realizeaza prin indepartarea cauzelor poluarii interne si prin ventilatie de rarefiere si dislocare. (inlocuire completa a aerului interior cu aer proaspat din exterior).
Ventilatia moderna cu recuperare de caldura, in sistem centralizat sau descentralizat, cu recuperatoare ceramice, inlocuieste constant aerul, filtreaza poluantii externi si elimina poluarea interna.

Milioane de oameni din întreaga lume își pregătesc masa folosind metode tradiționale, pe foc deschis. Astfel de practici pot crește cantitatea de poluanți atmosferici din interiorul locuinței și pot provoca, de asemenea, probleme grave de sănătate. Potrivit OMS, 4,3 milioane de oameni mor anual din cauza expunerii la poluarea aerului din interiorul gospodăriilor.

Acest tip de poluare este semnificativ mai periculos datorită concentrației mari din mediile interioare. Conform recentelor descoperiri, peste 2 milioane de decese apar în fiecare an datorită poluării aerului din interior. Deci, ce putem face? Înainte de a putea înțelege pe deplin efectele poluării aerului din interior, trebuie să înțelegeți mai întâi cauzele acesteia, precum și ceea ce putem face pentru a ne îmbunătăți calitatea aerului, atât în ​​interior, cât și în aer liber.

Cauzele poluării aerului interior
Produsele toxice, ventilația necorespunzătoare, temperatura ridicată și umiditatea sunt câteva dintre cauzele principale ale poluării aerului din încăperile noastre.

1. Azbestul este cauza principală a poluării aerului din interior. Azbestul se găsește în diverse materiale utilizate în industria automobilelor, precum și în construcția de locuințe. Acestea se găsesc cel mai frecvent în acoperisuri, vopsele, materiale de construcție, plăci de tavan și podea.

Nu veți mai găsi azbest atât de des, deoarece produsele noi nu mai conțin azbest. Cu toate acestea, dacă aveți o casă veche construită cu mult timp în urmă, riscurile sunt mult mai mari decât cele ale unei case mai noi. Azbestul a fost interzis și nu mai este folosit.

2. Formaldehida este o altă cauză principală a poluării aerului din interior. Nu se mai produce în Statele Unite datorită interdicției sale în 1970, dar poate fi găsită în continuare în Europa in vopsele, etanșanți, mobilier, podele din lemn.

3. Radonul care se găsește sub casa dvs. în diferite tipuri de rocă de bază și alte materiale de construcție poate fi, de asemenea, o cauză a poluării aerului din interior. Radonul poate intra în pereții casei dvs. și poate pune în pericol pe voi și pe familia dvs. Este a doua cauza de cancer la plamani dupa fumat.

4. Fumul de tutun care provine din zonele exterioare și interioare poate fi, de asemenea, un poluant interior al aerului.

5. Mulți contaminanți care cresc în medii umede sau sunt adusi din zonele exterioare. Acești contaminanți, cum ar fi mucegaiul, bacteriile, virusurile, acarienii, praful se pot acumula in casa si pot face rău.

6. Există multe obiecte pe care le aveți la domiciliu, care, de asemenea, cauzează poluarea aerului din interior. Obiecte cum ar fi sobe pe lemn, încălzitoare de spațiu și seminee, toate genereaza monoxid de carbon, dioxid de carbon precum și dioxid de azot. Există încă miliarde de oameni care folosesc aceste modalitati pentru a-și încălzi casele zilnic.

7. Alte produse de uz casnic, cum ar fi lacurile, vopselele și anumite produse de curățat, pot, de asemenea, să polueze aerul pe care îl respirați în interiorul casei.
Citeste si Efectele grave ale poluarii aerului interior.

Vezi si

The danger of radon gas in our homes – How to protect from radon gas infiltration – concept illustration with cross section of a building

Utilitatea unui sistem de ventilatie cu recuperare de caldura, centralizat sau descentralizat:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *